Thursday, May 5, 2011

Wedding Dress - Baju Pengantin Melayu Review

Salam semua,

Sudah berkurun lame tak post ape2 dekat sini. Bukan menghilangkan diri tapi masa yang meninggalkan saye terkapai2. Saye akan cube sedaye upaye untuk habiskan review pasal wedding saye. Saye sgt2 ingin membantu bakal2 pengantin di luar sane supaye tak tertipu dan mungkin boleh ambil iktibar atas ape yang saye dah lalui sepanjang persediaan wedding saye. =)

Sekarang tiba masa utk bercerita pasal Glamstylista Collection ... jeng3x...

Setelah berpusing satu KL dan Bangi untuk cari pakej baju pengantin yang paling murah dan berpatutan, akhirnye saye terjumpa butik Glamstylista ni dalam satu majalah Pengantin. Kalau dilihat bajunye sangatla sempoi dan cantik. Bak kate org putih, "less is more".. =).

Gambar bawah ni yang ditunjukkan dlm majalah Pengantin edisi bulan May 2010. (tak silap saye)


Courtesy of Majalah Pengantin and Lissa Mohzan (Designer)

Comel kan bunga dekat belakang tuuuu!! =D
Baju saye adelah gabungan dua baju di atas yg telah direka oleh Lissa.. jom tgk.. tadaaaa...

 Kebiasaan org tengok depan baju, tapi mase wedding saye, belakang saye yg jadi tumpuan.. ramai yg sukekan kelainan riben tu.. =)

 Sesekali teringin bergambar macam model.. Hahahaha.. =P
Rekaan Lissa Mohzan termasuk baju pengantin lelaki. Saye yang mencadangkan supaye pengantin lelaki tidak perlu memakai kot. Bagi saye, kot lebih menenggelamkan badan dan nampak kurang kemas. Tapi bergantung kepada badan masing2 yg mungkin ada yang lebih sesuai mengenakan kot. =)
Kalau ikutkan, tema wedding saye ialah purple maroon. Agak pening jugela Lissa nak cari warna yang saye nak. Hehehe. Papepun, akhirnya dia berjaya juga dapatkan walaupun dalam gambar dominannya warna maroon. Tetapi kepada tetamu yang hadir, baju saya masih kelihatan warna purple maroonish yang sangat cantik. 
Terima kasih Lissa. =)

Beliau juga menjahit baju nikah saye. Saye sangat berpuas hati dengan kualiti jahitannye.


Kesemua barangan yang saye tempah dengan beliau ialah:
a) Baju pengantin lelaki dan perempuan termasuk aksesori* pengantin
b) Upah jahit utk baju nikah - kain saye beli sendiri di Jakel
c) Aksesori baju nikah*
d) 2 biji bantal nikah

* sepatutnya termasuk kasut dan tudung. Tapi disebabkan kaki saye agak bersaiz BESAR, saye terpakse beli kasut sendiri. Saye seorang yang memakai tudung jadi saye lebih selesa memakai tudung sendiri daripada yang disediakan oleh Lissa.

Jumlah yang dicaj oleh Lissa kesemua sekali RM1622 (extra RM22 sbb ade tambahan kain pada baju nikah saye).

Tengokla kasut saye yang agak panjang ni.. Hehehehe =P

  

Walaupun perjalanan dalam menempah baju tak semuanya indah. Masih ade juga rasa tidak puas hati, namun, bagi saye tidak ade perkara yang lebih sempurna melainkan Allah. Secara keseluruhannya, saye boleh bagi rating...

3.5 BINTANG!

3 comments:

merrygoround said...

awk.. ok tak lisa ni buat...
dkt mana butik die yer.. n simpan lagi kt cntc number die...
tq awak..

ed haku-chan said...

So far baju yg dia buat memang sangat kena dgn badan saye. Tak macam ade sesetengah tailor lain. Ukur lain, bile jahit cutting baju pun lain. Mungkin byk sgt lari. Tapi yang Lisa jahit memang org kate just nice. =)

Kalau nak contact, sile klik pada link website Glamstylista (highlighted in pink dlm blog post tu)

NURSHAKIRA ABDUL HALIM said...

comel gila riben kat belakang tu.. suka3!

salam perkenalan ya, jom join segmen ni..

http://lotsoflovebyshakira.blogspot.com/2013/07/segmen-sebulan-berblog-by-shakira.html

http://lotsoflovebyshakira.blogspot.com/2013/07/wang-tunai-rm5000-untuk-blogger.html